Alles over aluminium traanplaten

Aluminium traanplaten | Alles wat u moet weten

Als u wel eens buiten op een metalen trap heeft gelopen, dan weet u wat een traanplaat is. Het zijn die stalen platen met rijstvormige uitstulpingen/patronen erop. Deze patronen, ook wel tranen genoemd, voorkomen dat u uitglijdt en een nare val maakt. De aluminium traanplaten behoren tot de meest sterke soort traanplaat in het assortiment van Visser Techniek. We vertellen u in dit blog daarom graag alles over aluminium traanplaten en hoe ze toegepast worden.

Soorten traanplaten

Bij Visser Techniek onderscheiden we drie soorten traanplaten:

  • De 1-traansplaat (ook wel propellerplaat of diamantplaat genoemd vanwege de vorm van de traan)
  • de 2-traansplaat
  • de 5-traansplaat
  • de gerstekorrelplaat (ook rijstekorrelplaat genoemd en beschikbaar in verschillende patroonvormen)

Legeringen

Verschillende traanplaten hebben verschillende legeringen. In 95% van de gevallen wordt in West-Europa de legering EN AW 5754 gebruikt voor aluminium traanplaten. Ondertussen wordt in Zuid-Europese landen vooral EN AW 1050 gebruikt. In Amerika wordt voornamelijk de 1-traan toepassing gemaakt in een EN AW 6061 legering of in een 3000 legering. Aluminium traanplaten worden genormeerd in NEN EN 1386. Hier liggen de diverse types tranenplaat vast, maar tevens de mechanische aarden, aanbevolen buigradii, toleranties en afmetingen.

Produceren en bewerken

Traanplaten worden gemaakt door middel van walsrollen. Deze zijn gefreesd met het gewenste patroon van de tranen. Voor het produceren van de traanplaten is bijzonder veel kracht nodig. Hierom worden de meeste traanplaten als warmbad gemaakt. Alleen de dunne diktes van 1,5 en 2 mm kunnen koud worden geproduceerd. De walsrollen dienen vaak bijgeslepen te worden. Omdat de fabrieken altijd veel walsrollen hebben, is de kans groot dat diverse traanplaten verschillende afstanden en afmetingen tussen de tranen (rijstkorrels) hebben.

Beitsen

Als de platen geproduceerd zijn, kunt u ervoor kiezen om de traanplaten te laten beitsen of niet. Het verschil is dat ongebeitste platen meer glimmen dan de gebeitste. Met het beitsen wordt een traanplaat namelijk mat en is de kleur overeenkomend met geanodiseerd materiaal. Met beitsen kunt u kleurverschillen en olieresten op het oppervlak verwijderen, wat het geheel een wat frissere indruk geeft. Tot slot zijn gebeitste traanplaten duurder dan de ongebeitste traanplaten en daarnaast is beitsen een voorbehandeling voor het anodisatieproces.

Visser Techniek helpt u verder!

Wilt u meer weten over de productie en het gebruik van een aluminium traanplaat? Neem dan gerust contact op met Visser Techniek, dan helpen wij u graag verder. U bereikt ons eenvoudig via ons contactformulier om een afspraak te maken. Ook kunt u ons telefonisch bereiken via 010 – 261 43 10.