5 veelgemaakte fouten bij het gebruik van aluminium

Aluminium is een veelgebruikt materiaal binnen de techniek. Toch gaan er vaak dingen mis die gemakkelijk te voorkomen zijn. In dit artikel van Visser Techniek bespreken we 5 veelgemaakte fouten bij het gebruik van aluminium en hoe u ze kunt voorkomen.

Fout 1: Verzonken kop schroef van aluminium gebruikt

Wanneer u twee aluminium onderdelen aan elkaar bevestigt met bouten, is het ongetwijfeld de bedoeling om ze ooit weer uit elkaar te kunnen halen. Vermijd daarom het gebruik van een aluminium schroef met een verzonken kop bij het monteren van aluminium onderdelen. Aluminium heeft namelijk de eigenschap dat het in elkaar vreet. Aluminium op aluminium staat dan ook garant voor problemen.

fouten bij gebruik aluminium

Eenmaal vast krijgt u de verzonken kop schroef met geen mogelijkheid meer los. Er rest u dan niets anders dan de schroef uit te boren. Dit is eenvoudig te voorkomen door een schroef van een ander materiaal te gebruiken, een potgat te boren voor een inbus of zeskantbout of door de bout helemaal niet te verzinken.

Fout 2: Denken dat aluminium niet kan roesten

Een van de meest bekende eigenschappen van aluminium is dat het niet kan roesten. Hoewel aluminium van nature een beschermende patina laag vormt die het materiaal tegen roest beschermd, is corroderen wel degelijk mogelijk. Dit gebeurt wanneer het in direct contact staat met een materiaal dat edeler is. Dit noemen we galvanische corrosie, waarbij het minst edele materiaal dan oxideert. Dit kunt u voorkomen door de materialen elektrisch te scheiden.

Fout 3: Verkeerde legering kiezen

Er is niet één soort aluminium. Er zijn verschillende legeringen die allemaal andere mechanische eigenschappen hebben. Voorbeelden van veelgebruikte soorten aluminium zijn ALU 6060, 6082 en 7075. Ze verschillen onder andere in hardheid, taaiheid, elasticiteit en corrosiegevoeligheid; en natuurlijk ook in prijs. Zorg daarom dat de legering die u kiest over de juiste materiaaleigenschappen beschikt. Anders krijgt u mogelijk niet het gewenste eindresultaat.

Fout 4: Dikte oppervlakte behandeling niet meeberekend

Aluminium kunt u van diverse oppervlaktebehandelingen laten voorzien, zoals coaten of anodiseren. Dit geeft het aluminium een bepaalde kleur of bestendigheid tegen bijvoorbeeld krassen. Het aangebrachte laagje is minimaal, maar dik genoeg om problemen op te leveren. Houd hier daarom rekening mee en bewerk de onderdelen eerst na, voordat u ze in elkaar zet. Of houd hier rekening mee bij het ontwerpen.

Fout 5: Verkeerd opslaan van aluminium

Ook bij de opslag van aluminium gaat het vaak mis. Water of condens kan bij onvoldoende ventilatie vochtvlekken veroorzaken. Dit uit zich in witte of donkere vlekken die in het materiaal trekken. Zijn uw aluminium platen gestapeld of liggen ze zeer dicht tegen elkaar aan? Dan kan er water of condens gevangen zitten tussen de platen. De oplossing: sla uw aluminium op een droge plek op met een constante temperatuur, zodat zich ook geen condens kan vormen.

Contact met Visser Techniek

Metaalbewerkingsbedrijf Visser Techniek is een expert in het maken van aluminium onderdelen van hoge kwaliteit. Voor meer informatie belt u ons op 010 – 261 43 10, stuurt u een e-mail naar info@vissertechniek.nl of vult u het contactformulier in op onze website.