Hoe je met de keuze voor staal bijdraagt aan lagere milieubelasting

Stalen trappen en duurzaamheid

Binnen een bedrijfspand moeten we ons natuurlijk van de ene plek naar de andere kunnen verplaatsen. Soms op dezelfde verdieping en soms van de ene verdieping naar de andere. Naast dat hier bepaalde wet- en regelgeving voor is, is er vandaag de dag ook steeds meer aandacht voor duurzaamheid en minimale belasting van het milieu. Daarom besteedt Visser Techniek in dit artikel graag wat meer aandacht aan hoe u met staal als materiaal voor trappen bijdraagt aan een minimale belasting voor het milieu.

Regelgeving rondom trappen

Een producent/leverancier van trappen is verplicht om rekening te houden met de eisen die in het bouwbesluit van het eindproduct staan. Daarnaast is het uiteraard ook mogelijk dat er aanvullende eisen zijn vanuit de eindgebruiker. Deze kunnen bijvoorbeeld te vinden zijn op het Woon Keur label. Denk hierbij aan trappen die zijn aangepast voor gebruik door senioren of mensen met een beperking.

Voorbeelden bouwbesluit

In het bouwbesluit staan verschillende eisen waar een trap aan moet voldoen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Een aandachtspunt is dat een verplichte trap ten minste aan één zijde voorzien moet zijn van een goed bevestigde, over de gehele lengte van de trap doorlopende, leuning.
  • De hoogte van de leuning t.o.v. de trede is minimaal 800 en maximaal 1000 mm.
  • Een leverancier dient ook rekening te houden met de beloopbaarheid van de trap. Bij een hoofdtrap dient de optrede niet groter te zijn dan 188 mm, de aantrede dient hier niet kleiner te zijn dan 220 mm.
  • De hoogte van de trap is de hoogtemaat ten opzichte van de trap, gemeten vanaf de bovenkant van de vloer tot de bovenkant van de bovenliggende vloer of bovenste trede van de trap. De maximale hoogte is 4,0 m. Bij een grotere hoogte, zal er een bordes met een minimale vrije oppervlakte van 0,8 x 0,8 meter in de trap moeten worden opgenomen.

staal keuze lagere milieubelasting

Voorbeelden vanuit de Woon Keur

Daarnaast zijn er ook verschillende eisen vanuit de Woon Keur. Enkele voorbeelden op dit gebied zijn:

  • Er dient in tegenstelling tot de eis in het bouwbesluit, bij een hoogteverschil van 1,8 meter een tussenbordes met een minimale afmeting van 1,2 x 1,2 meter aanwezig te zijn.
  • Er dient aan beide zijden van de trap een leuning aanwezig te zijn.
  • Aan het begin en eind van de trap is deze leuning minimaal 300 mm horizontaal doorlopend.

Milieu-eisen voor stalen trappen

Bij Visser Techniek zijn we als geen ander thuis in de productie van stalen trappen. Deze keuze maken we, omdat staal zorgt voor een minimale milieubelasting. Bij een productieproces met staal als materiaal is er niet of amper sprake van bouwafval. Bijproducten zoals hoogovencement en gas worden opnieuw gebruikt en bij het maken van nieuw staal wordt vaak oud staal (schroot) gebruikt. Grondstoffen zoals ijzererts hoeven dus niet constant opnieuw aangeboord te worden.

Extra bescherming stalen trappen

Voor extra bescherming van een stalen trap is er een duurzame oppervlaktebehandeling mogelijk. Een stalen trap heeft op die manier bijzonder weinig onderhoud nodig en dat is weer gunstig voor het milieu. Daarnaast worden alle tredes vervaardigd van erg sterk materiaal. Denk hierbij aan bijvoorbeeld hout of staal. Door een duurzame afwerking wordt ervoor gezorgd dat een stalen trap jarenlang meegaat. Zo draagt u met een stalen trap bij aan een minimale milieubelasting.

Meer weten over stalen trappen van Visser Techniek

Heeft u interesse in een stalen trap voor bijvoorbeeld uw bedrijfspand? Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Bel ons voor meer informatie gerust op 010 – 261 43 10, stuur een e-mail naar info@vissertechniek.nl of laat een bericht achter via het contactformulier op de website.