3 manieren om RVS platen te snijden

Hoe worden RVS platen gesneden?

RVS is een populair materiaal in de techniek. Het heeft vele gunstige eigenschappen waarvan de roestbestendigheid het meest in het oog springt. Een ander kenmerk is dat het lastig te verspanen is doordat het zo hard en taai is. RVS is echter uitstekend te snijden en dat kan op meerdere manieren. In dit artikel van Visser Techniek vertellen we u meer over het snijden van RVS platen door middel van lasersnijden, waterstraalsnijden en plasmasnijden.

1. Lasersnijden

Lasersnijden is een snelle en schone methode om producten uit RVS plaatmateriaal te snijden. Het snijden gebeurt met behulp van een laser die zo krachtig en heet is, dat hij dwars door het RVS heen smelt. En dit gebeurt behoorlijk snel en nauwkeurig. Een nauwkeurigheid van 0,1 tot 0,05 mm is geen uitzondering.

Een lasersnijder heeft een bed waar een RVS plaat op wordt gelegd, met daarboven een brug waar de laser aan bevestigd zit. Deze kan zich in alle richtingen over het oppervlak bewegen. Zo kunnen ingewikkelde vormen worden uitgesneden, waarbij het een groot voordeel is dat er geen in- en uitloop nodig is zoals bij een zaag. De laser kan dus op elke positie op de plaat beginnen met snijden. Door de producten te nesten – het dusdanig positioneren van verschillende uitsnedes op de RVS plaat dat er zoveel mogelijk op de plaat past – gaat er weinig materiaal verloren. En dat allemaal volautomatisch!

Kortom: RVS lasersnijden is zeer geschikt om vanuit een technisch tekenprogramma snel en nauwkeurig rvs producten te laten snijden.

manieren om rvs platen te snijden

2. Waterstraalsnijden

Waterstraal snijden heeft veel van de voordelen van lasersnijden. Want ook met waterstraalsnijden kunt u met behulp van computerbestanden ingewikkelde vormen uitsnijden en deze efficiënt nesten op de plaat.

Het grote verschil is natuurlijk dat er geen laser wordt gebruikt maar een waterstraal. Deze staat onder enorm hoge druk en snijdt dwars door de meeste materialen. Voor sterke materialen zoals RVS wordt er zand aan de waterstraal toegevoegd als schuurmiddel. De kracht van het water in combinatie met het zand stelt de waterstraalsnijder in staat om moeiteloos vormen uit RVS platen te snijden. Moderne waterstraalmachines kunnen tot een nauwkeurigheid van 0,1 mm snijden, de standaard tolerantie in de werktuigbouw.

Een voordeel van een waterstraalsnijder is dat hij goedkoper is dan een lasersnijder. Ook komt er geen hitte aan te pas waardoor er geen gevaar voor vervormingen bestaat. Er zijn echter ook een aantal nadelen. Zo wordt alles nat en komt er overal zand te liggen. Dat moet na het snijden nog wel even worden opgeruimd en schoongemaakt. Ook is het mogelijk dat er doffe plekken op het RVS ontstaan in de buurt van de plekken waar de waterstraal zijn startpunt heeft. Al zal dit wanneer de inloop lang genoeg is en de RVS plaat afgedekt is met folie geen probleem zijn.

3. Plasmasnijden

Plasmasnijden gebeurt met een plasmasnijder. Hiermee wordt RVS gesmolten met behulp van een combinatie van gas en elektriciteit. Uit deze combinatie ontstaat namelijk een geïoniseerd gas, oftewel plasma.

Een plasmasnijder is qua formaat ongeveer gelijk aan een klein lasapparaat en dus zeer mobiel. Er kan vanuit elke positie een RVS plaat mee worden gesneden. Erg handig dus om snel even ergens een stuk vanaf te snijden of er een gat in te maken.

De toorts smelt makkelijk door het RVS heen. Het vraagt om enige handigheid en vakmanschap om een mooie rechte snede te maken. Doordat het handwerk is, is de nauwkeurigheid zoals te verwachten minder dan bij lasersnijden en waterstraalsnijden.

RVS platen laten snijden door Visser Techniek

Wilt u producten uit RVS plaat laten snijden door Visser Techniek? Neem dan gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken. Bel ons op 010 – 261 43 10, mail ons via info@vissertechniek.nl of laat een bericht voor ons achter via het contactformulier op de website.