7 tips bij boren in metaal

Het boren in metaal vereist enige kennis om het goed te doen. In dit blog geeft Visser Techniek u 7 handige tips waarmee jij voortaan moeiteloos kunt boren in metaal. Lees verder en perfectioneer uw boorkunsten. Of neem contact met ons op om uw metaal plaatwerk door ons te laten boren.

1. De juiste boor

Het is belangrijk om de juiste boor te kiezen voor het boren in metaal. HSS boren en HSS Cobalt boren zijn geschikt voor handboormachines, kolomboormachines en magneetboormachines. Bij het boren vanuit een machinecenter kiest u beter voor boren van poederstaal of VHM.

2. Stabiele opspanning

Bij het boren in metaal is het noodzakelijk dat u dit in een stabiele opspanning doet. Een instabiele opspanning zorgt namelijk voor trillingen en daardoor onnauwkeurigheid en een snellere slijtage van uw boor.

tips boren metaal

3. Eerst centeren

Voordat u begint met het boren van een gat, is het belangrijk om het metaal eerst te centeren. Zo voorkomt u dat de boor wegloopt en dat u het gat op de verkeerde plek boort. Centreer de positie van het te boren gat daarom met een centerpons of met een speciale centerboor. Bij hele grote gaten kunt u het materiaal eerst voorboren met een kleinere boor.

4. Gebruik altijd snijolie of koelmiddel

Het gebruik van snijolie of koelmiddel tijdens het boren in metaal beperkt de warmteontwikkeling. Snijolie vermindert de wrijving tijdens het boren, waardoor de boor minder warm wordt en beter bestand blijft tegen slijtage. Het gebruik van koelmiddel is een andere manier om te voorkomend dat de boor te heet wordt. Zo verlengt u de levensduur van uw gereedschap en boort u nauwkeuriger gaten. Ook het kiezen voor een boor met een speciale coating zoals kobalt vermindert de warmteontwikkeling.

5. Het juiste toerental

Het juiste toerental voor uw boor is afhankelijk van de diameter van de boor en het te boren materiaal. Met een te hoog toerental laat u de boor verbranden, terwijl een te laag toerental ervoor zorgt dat u niet door het materiaal heen komt. Bereken daarom het juiste toerental of lees dit af uit een tabel.

6. Breek de spaan

Wanner u diepere gaten boort in metaal, wil er soms een lange spaan ontstaan. Deze raken verstrikt raken rondom de boor en dat is altijd weer lastig vanaf te halen. Door de boor af en toe terug te trekken en de spaan te breken, voorkomt u dit probleem.

7. Goedkoop is duurkoop

Goedkope boren zijn misschien goedkoper in aanschaf, maar gaan veel minder lang mee en boren veel slechter dan een kwalitatief goede boor. Hierdoor zijn goedkope boren uiteindelijk duurder. Kies daarom altijd voor goed snijgereedschap, dan bent u goedkoper uit qua materiaalkosten; boort u mooiere gaten; kunt u sneller werken; en bespaart u veel tijd met het verwisselen van versleten boren en eventueel het opnieuw kalibreren ervan.

Meer weten over het boren in metaal?

Wilt u meer weten over het boren in metaal? Of wilt u het boren in metaal aan ons uitbesteden? Bel ons dan gerust op 0180-63 13 95, stuur ons een e-mail via info@vissertechniek.nl of laat een bericht voor ons achter via het contactformulier op de website.