Aluminium verwerken? Let dan hier op

Aandachtspunten bij gebruik van aluminium en aluminiumlegeringen

Aluminium kan voor een groot deel worden bewerkt met dezelfde machines als die voor staal en koper worden gebruikt. Maar voor het verwerken van aluminium en aluminiumlegeringen zijn wel een aantal punten waaraan u moet denken. Welke dat zijn leest u op deze pagina.

Aandachtspunten bij verwerken van aluminium

Bij aluminium buizen buigen en aluminiumlegeringen is het verstandig om de volgende eigenschappen in gedachten te houden:

  • Aluminium heeft een zachter oppervlak dan staal
  • Aluminium heeft een uitgesproken neiging tot terugveren na buigen
  • Aluminium is krasgevoelig
  • Aluminium heeft een hoge thermische uitzettingscoëfficiënt en hoge warmtegeleiding.

Aluminium oppervlakken beschadigen snel

Omdat aluminium oppervlakken snel beschadigen, moeten halffabricaten en werkstukken worden gedragen in plaats van gesleept of geschoven. De kleinste verontreinigen op de werkbanken kunnen beschadigingen veroorzaken. Werkbanken, tafels e.d. moeten schoon blijven en worden overtrokken met bijvoorbeeld dik papier, plastic of vilt.

aluminium verwerken

Aluminium in koude toestand

Veel vervormingsbewerkingen van aluminium worden in koude toestand gedaan, omdat kromtrekken kan optreden bij het verhitten van bijvoorbeeld een dunwandig profiel en dunne plaat. De taaiheid van aluminium door het koud bewerken, kan de volgende effecten hebben:

  • het materiaal wordt sterker en harder
  • er kunnen spanningen in het werkstuk ontstaan
  • het aluminium kan scheuren

Zuiver aluminium en aluminium-mangaan legeringen, zijn in de zachte toestand het makkelijkst te bewerken.

Verhitten van aluminium voor bewerken

Aluminium wordt doorgaans bewerkt bij temperaturen boven de 150°C. In werkplaatsen zonder oven kunnen werkstukken worden verhit met een lasbrander. Voor het kort, plaatselijk verhitten van bijvoorbeeld een dunne plaat zijn meervoudige gasbranders nodig. Verhitten met vaste brandstof is onverstandig. Dit kan zorgen voor roetafzetting en/of oververhitting.

Aluminium is krasgevoelig

Omdat aluminium krasgevoelig is, moet voor de bewerking van aluminium, hardhouten of kunststof hamers worden gebruikt met afgeronde kanten. Voor het aanbrengen van zaag of kniplijnen moet potlood worden gebruikt, zelfs als deze lijnen tijdens een bewerking verdwijnen. Centreerpunten mogen alleen worden aangebracht als ze later worden uitgeboord.

Sterk terugveren

Hoe harder de aluminiumlegering, hoe sterker het materiaal terugveert. Terugveren is te compenseren door het aluminium wat verder door te buigen, maar hoeveel dat mogelijk is, is alleen met ’trial & error’ vast te stellen.

Oververhitting van aluminium

Oververhitting van aluminium, zelfs voor korte tijd, zal onherstelbare beschadiging opleveren. Het materiaal is dan alleen nog maar geschikt voor omsmelten.

Warmtegeleiding

Plaatselijk verhitten van aluminium is niet voldoende, omdat de warmte te snel wegstroomt naar het koelere omringende metaal.

Meer weten? Neem contact op met Visser Techniek

Heeft u vragen over aluminium buizen? Of wilt u aluminium buizen op maat laten maken? Neem dan gerust contact op met Visser Techniek. Bel ons op 0180-63 13 95, stuur ons een mail via info@vissertechniek.nl of laat een bericht voor ons achter via het contactformulier.