Hoe werkt lasersnijden?

Lasersnijden: een handige techniek

Lasersnijden wordt steeds populairder en wordt veel ingezet in diverse bedrijven. Dankzij de grote nauwkeurigheid, snelheid en veelzijdigheid zijn er grote voordelen verbonden aan het gebruiken van een lasersnijmachine. In dit blog legt Visser Techniek u uit hoe lasersnijden werkt.

Technische uitleg van lasersnijden

Om de techniek achter lasersnijden het beste uit te leggen, leggen we eerst de technische kant ervan uit. Lasersnijden is een thermisch scheid proces. Dit houdt in dat de laserstraal de oppervlakte zo heet maakt, dat het materiaal smelt of volledig verdampt. De laserstraal volgt de aanwijzingen zo nauwkeurig mogelijk, dit zorgt voor een op maat gesneden object.

Lasersnijden meer voordelen plasmasnijden

Naast lasersnijden zijn er ook andere vergelijkbare technieken mogelijk. Dit zijn plasmasnijden en mechanisch snijden. Plasmasnijden wordt gedaan door middel van een snijproces op basis van plasmafusie. Deze techniek is uitermate geschikt voor het snijden van staal, roestvrij staal en aluminium. Het nadeel van plasmasnijden is dat het meer energie verbruikt en minder nauwkeurig is dan lasersnijden.

Wat is mechanisch snijden?

Lasersnijden heeft ook meer voordelen dan het mechanische snijproces. Dankzij de contactvrije verwerking, lagere instelkosten en de mindere vervuiling in het snijden met de lasersnijder, maakt het dat deze techniek praktischer is dan mechanisch snijden.

Wat u kunt lasersnijden?

Let er wel op dat u per materiaal kijkt welke type snijproces het beste past. Bent u benieuwd naar welke type materialen het beste passen bij het lasersnijden? Wij hebben voor u een kort overzicht gemaakt:
  • Plastic: acryl, rubber, polyamide, polycarbonaat, foam en meer!
  • Divers: papier, gekleurd papier, hout, leer, weefsel, karton en kurk
  • Daarnaast is het ook mogelijk om metaalfolie tot 0,5 mm te snijden


De voordelen van lasersnijden

Lasersnijden heeft dus veel voordelen op andere snijtechnieken. In het algemeen heeft u het voordeel dat u iedere willekeurige contour kunt snijden zonder ander gereedschap nodig te hebben. Dit gebeurt op een vrij hoog tempo en in rechte en braamvrije snedes. Ook voor kleine details heeft u het voordeel dat u met de lasersnijmachine met een zeer kleine snijspleet snijd. Zo kunt u tot in detail de kleinste materialen wegsnijden. Een ander voordeel is dat de structuur van het materiaal nauwelijks beïnvloed wordt.

Interesse in lasersnijden?

Lasersnijden is dus een mooie techniek waar u veel voordelen mee ervaart. Wilt u graag meer weten over lasersnijden of heeft u interesse in onze diensten? Neem dan gerust, geheel vrijblijvend, contact met ons op. U mag een bericht achterlaten in ons contactformulier. Ook kunt u een afspraak maken door te bellen naar 0180 – 631395. Wij helpen u graag verder!