Knikbelasting van een koker

Wat is de knikbelasting van een koker?

Werkt u regelmatig met kokers of kokerprofielen? Dan weet u natuurlijk wel wat dit zijn. Voor degenen onder ons die hier niet bekend mee zijn, kokers of kokerprofielen zijn vierkante stalen buizen. Het zijn zeer sterke buizen, maar ze zijn niet onbreekbaar. Kokers hebben namelijk een knikbelasting. De knikbelasting is de maximale trek- of drukkracht die een kokerprofiel aankan. Visser Techniek vertelt u graag meer over de knikbelasting van een koker.

De knikbelasting en knikgrens van een koker

Een stalen koker is belastbaar tot de zogenaamde knikgrens. Dit is een referentiekader voor de elasticiteit van de koker. Ga je hier overheen, dan dan ontstaat er een plotselinge, lokale verbuiging of vervorming in de koker. De elasticiteitsgrens van de koker is dan overschreden en dit heeft een negatief effect op de stabiliteit en draagkracht van de koker. Bij het selecteren van een stalen koker is het dan ook nodig om eerst de constructie door te rekenen, zodat je zeker weet dat je de knikbelasting niet overschrijdt.

Koud- en warmgevormde kokers

Er zijn verschillende kokers, namelijk koud- en warmgevormde kokers. Bij warmgevormde kokers is de hardheid gelijkmatig verdeeld. Deze kokers zijn zwaar te belasten en goed bestand tegen knik. En vanwege de veiligheidsmarges zijn ze ideaal voor dynamisch-belaste constructies. Koudgevormde kokers hebben daarentegen een hogere hardheid in de hoeken. Ook zijn ze altijd gelast.

Het gebruik van kokers

Zowel koud- als warmgevormde kokers worden voor veel verschillende toepassingen gebruikt. Zo worden kokers onder andere gebruikt voor de trailerbouw, kranenbouw, kassenbouw, scheepsbouw en voor de metaalwarenindustrie. Maar ook voor het bouwen van liften en landbouwmachines. Daarbij zijn kokerprofielen populair voor het fabriceren van stalen meubels en voor het inrichten van winkels, omdat kokers er stijlvoller en moderner uitzien dan bijvoorbeeld balken. Bovendien hebben kokers een hogere knikbelasting dan balken van dezelfde zwaarte.

knikbelasting kokers

Stalen kokers nodig?

Heeft u stalen kokers nodig? Wij zijn uw leverancier voor stalen kokers en andere stalen toepassingen. Onze werkplaats is zodanig ingericht dat wij in staat zijn stalen kokers in (bijna) elke gewenste maat en vorm te leveren. Bovendien kunnen wij verschillende bewerkingen uitvoeren, zoals lassen, boren of zagen, om uw stalen kokers volledig op maat voor u te maken. Heeft u vragen voor ons? Wilt u meer informatie over stalen kokers? Of wilt u een vrijblijvend advies? Bel ons op 010 – 261 43 10, stuur ons een mail via info@vissertechniek.nl of laat een bericht voor ons achter via het contactformulier op de website.