Manieren om metaal te knippen

Het knippen van metaal

Wanneer u iets van metaal heeft dat geknipt moet worden, vraagt u zich misschien af hoe u dit moet aanpakken. U kunt het knippen van metaal het beste overlaten aan de deskundigen van Visser Techniek. Het knippen van metaal komt sterk overeen met het knippen van stof of papier. Er zijn verschillende methodes beschikbaar. In dit blog gaan wij dieper in op de manieren om metaal te knippen, lees dus snel verder!

Manieren om te knippen

Metaal kan op verschillende manieren geknipt worden. Denk hierbij aan methodes, zoals handmatig, met een plaatschaar of met een hefboomschaar. Hier is wel uiterste precisie voor nodig. Metaal kan ook met een hydraulische (oliedruk) schaar geknipt worden. Dit type schaar wordt ook wel een guillotineschaar genoemd.

Knippen met de guillotineschaar

Hoe werkt de guillotineschaar vraagt u zich misschien af? Met behulp van een neerhouder wordt de plaat die u geknipt wilt hebben geklemd tussen twee messen. Het mes dat beweegt gaat naar beneden en knipt de plaat waar u dat wilt hebben. Dit mes staat onder een hoek, hierdoor is er minder kracht nodig en dat werkt fijner. Tijdens het snijden wordt de bovenkant van de plaat eerst ingedrukt en vervolgens neemt de druk van de messen toe, waardoor een deel van de plaat netjes afschuift. Met deze methode heeft u een relatief glad oppervlak. Aan de onderkant van de kniprand ontstaat een scherpe braam.

Autogeen metaal snijden

Metaal knippen kan ook op een andere manier, deze methode heet autogeen snijden. Visser Techniek zal u uitleggen hoe dit in zijn werk gaat. Bij autogeen snijden wordt met een vlam het materiaal verhit en vervolgens met een krachtige zuurstof straal verbrand en weggeblazen. De branderkop ontbrand een gasmengsel die de plaat verhit tot zo’n 700-900°C. Uit de brander komt een straal zuurstof dat een reactie aangaat met het verhitte staal. U kunt het verbranden en wegblazen waarnemen aan de regen aan vonken aan de onderkant van de plaat. De straal snijdt uiteindelijk door de plaat heen. Deze methode wordt vaak toegepast bij niet of laaggelegeerde staalsoorten. Rvs en aluminium zijn niet geschikt om autogeen te snijden. Een groot voordeel van deze methode is dat de plaatdikte niet veel uitmaakt.

Metaal met plasma snijden

Bij het plasmasnijden wordt er met een gas gewerkt dat plasma wordt genoemd. Dit type gas heeft een zeer hoge energiewaarde en is sterk genoeg om door metaal heen te snijden. De temperatuur van plasma ligt boven de 20.000°C, extreem warm dus. Plasma gas stroomt met een zeer hoge snelheid uit de snijtoorts. Het plasmagas smelt lokaal het onderliggende plaatmateriaal en blaast het gesmolten materiaal uit de snede weg. Tijdens het snijden moet de snijtoorts gekoelt worden met water om ervoor te zogren dat het niet wegsmelt.

Meer weten over metaal knippen?

Afhankelijk van het materiaal dat u gebruikt en het gewenste resultaat dat u in gedachten heeft, wordt er voor een methode gekozen. Wilt u graag meer te weten komen over de manieren waarop metaal geknipt wordt? Neem dan contact op met onze professionals. U kunt ons bereiken door te bellen naar 0180-63 13 95, een mail te sturen via info@vissertechniek.nl of laat een bericht achter via ons contactformulier.