Welk materiaal is het meest slijtvast, rvs of staal?

RVS vs. staal

RVS en staal. Twee zeer verschillende materialen die toch vaak met elkaar vergeleken worden. Op zich is dat ook niet zo heel gek, want veel van de eigenschappen van RVS en staal zijn vergelijkbaar. Maar beide materialen hebben wel ieder hun voor- en nadelen. Onder andere op het gebied van slijtvastheid. Welk materiaal is het meest slijtvast? Wat zijn verder de voor- en nadelen van de beide materialen? Bijvoorbeeld voor uw hekwerk? Visser Techniek vertelt u er meer over.

Corrosiebestendigheid van RVS en staal

De afkorting RVS staat voor roestvrij (of roestvast) staal. Een RVS hekwerk is dus aanzienlijk beter bestand tegen corrosie dan een stalen hekwerk. Toch is dit niet helemaal waar, want ook RVS kan op termijn aangetast worden. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid chroom en nikkel. Elke RVS soort heeft een PRE-waarde die de corrosiebestendigheid van het RVS aangeeft. Over het algemeen geldt wel dat bij RVS de corrosie stopt doordat deze niet dieper in het materiaal kan doordringen. Een RVS hekwerk beschikt namelijk over een zuurstofdichte laag, waardoor het onderliggende materiaal is beschermd tegen oxidatie. Bij staal is de corrosielaag niet zuurstofdicht, dus deze laag stopt de verdergaande corrosie niet. Hierdoor kan een stalen hekwerk na verloop van tijd tot in de kern worden aangetast.

meest slijtvast rvs of staal

Treksterkte van RVS en staal

Een belangrijke maatstaf om de sterkte van een metaal te bepalen, is de treksterkte. De treksterkte verschilt sterk per legering. Voor een goede vergelijking tussen RVS en staal, moeten de juiste legeringen bestudeerd worden. Over het algemeen geldt dat RVS sterker is dan staal, RVS is vaak een taaier materiaal.

De prijs

Als we kijken naar de prijs van RVS tegenover staal, heeft staal wel een voordeel. De kostprijs van RVS ligt namelijk veel hoger. Maar daarentegen gaat een RVS hekwerk veel langer mee dan een stalen hekwerk. De aanschaf van een RVS hekwerk is dus misschien duurder, maar u kunt veel langer van dit hekwerk genieten.

Meer weten over het verschil tussen RVS en staal?

Ook al lijken RVS en staal veel op elkaar, er zitten toch verschillen tussen. Wilt u meer weten over de verschillen tussen RVS en staal? Of meer weten over onze diensten en producten? Dan kunt u gerust contact met ons opnemen. Bel ons op 0180-63 13 95, stuur ons een mail via info@vissertechniek.nl of laat een bericht achter via het contactformulier op deze pagina.