Verschillende staal afwerkingen

Roestwerende laag staal

Staal is een prachtig product. Er is echter een belangrijk nadeel: staal roest. Daar is iets aan te doen door het staal een roestwerende laag mee te geven. De keuze van de afwerking hangt af van de toepassing en de uitstraling van uw stalen object. Visser Techniek vertelt u in dit blog meer over de verschillende soorten afwerkingen en licht thermisch verzinken en poedercoaten extra uit. Lees snel verder en ontdek de meerwaarde van afwerkingen voor staal.

Thermisch verzinken

De beste manier om staal te verzinken is om het thermisch te verzinken. Door het onbehandelde materiaal in een zuurbad te dompelen, lost alle roest op. Zo ontstaat blank staal. Dit wordt afgespoeld en vervolgens ondergedompeld in een bad met vloeibaar zink van ongeveer 450 ℃. Het zink brandt zich in het staal. Na afkoeling, zit er een harde zinklaag om het staal. Ook de binnenkant van bijvoorbeeld buizen en kokers kan worden verzinkt. Met deze laag zal het stootvaste materiaal tientallen jaren roestvrij blijven. De zilverachtige laag zal in de buitenlucht matgrijs en gevlekt worden.

Poedercoaten

Voordat staal gepoedercoat wordt, wordt het eerst schoongemaakt, bijvoorbeeld door het te stralen. Daarna wordt er een statisch poeder overheen gespoten. Het staal wordt geaard, zodat het poeder goed aantrekt en de laag goed blijft zitten. Vervolgens gaat het metaal de oven in. Het poeder smelt tot een harde laklaag. Zo wordt het staal afgesloten van het zuurstof uit de buitenlucht en kan het niet meer roesten. De laklaag is vrij hard en stootvast en oogt strak. Bij poedercoaten kunnen allerlei kleuren en structuren in de verf aangebracht worden. Het staal is goed schoon te maken en blijft tientallen jaren mooi.

Andere soorten afwerkingen

Naast thermisch verzinken en poedercoaten zijn er nog vele andere manieren om staal af te werken. We noemen:

  • Stralen en meniën
  • Spuiten van verf of natlakken
  • Elektrolytisch verzinken (galvaniseren)
  • Verchromen

Uw staal laten bewerken en afwerken

Bij Visser Techniek bewerken we al uw staal op de door u gewenste wijze. Wij kunnen uw staal lassen, lasersnijden, knippen, walsen en nog veel meer. Bespreek met ons de mogelijkheden voor de afwerking. U bereikt ons via ons contactformulier om een afspraak te maken. Ook kunt u ons telefonisch bereiken via 0180-63 13 95.