Wat is de walsrichting van een aluminium plaat?

Bij Visser Techniek kunt u terecht voor gewalste aluminium plaat. Met walsen kunnen we een aluminium plaat omvormen van plat basismateriaal tot een cilindrische vorm. Zo kunnen we silo’s rompen, tanks en ketels voor u maken. In dit artikel vertellen we u meer over de techniek aluminium walsen en waarom de walsrichting hierbij van belang is.

Wat houdt aluminium plaat walsen in?

Het walsen van aluminium betekent kortweg het vervormen van plaatmateriaal met behulp van walsrollen. Hierbij onderscheiden we twee soorten walsen: de wals in de aluminiumfabriek en de wals waarmee Visser Techniek een aluminium plaat een cilindrische vorm of een ronding geeft.

In de aluminiumfabriek wordt aluminium plaatmateriaal tussen twee zware rollen heen gerold. Deze wegen tonnen! Door het enorme gewicht van de rollen, wordt een zeer nauwkeurige plaatdikte bereikt, die gelijk is over de gehele plaat. Een perfect uitgangsmateriaal voor vele bedrijven om hier mooie producten van te maken.

Bij het walsen bij Visser Techniek gebruiken we een kleinere wals met meerdere rollen. Deze rollen worden steeds een beetje versteld. Op deze manier kunnen we een aluminium plaat, beetje bij beetje, steeds ronder rollen tot het een cilinder is. Hierbij is het belangrijk ook rekening te houden met de walsrichting die de plaat al heeft van de aluminiumfabriek.

Waarom de walsrichting van belang is?

Wat wordt bedoeld met de walsrichting, is in welke richting het aluminium is gewalst. Dit geeft niet alleen een esthetisch effect, maar ook andere mechanische eigenschappen. Hier dient dus rekening mee te worden gehouden tijdens het buigen of walsen, omdat de plaat bij het buigen haaks op de walsrichting kan breken. Hoe makkelijk dit gebeurt, is ook afhankelijk van de elasticiteit van het type aluminium.

Doordat de structuurlijnen die met de wals zijn achtergelaten op het materiaal zichtbaar zijn met het blote oog, is eenvoudig te zien in welke richting het aluminium is gewalst. Als extra veiligheid wordt dit ook nog eens aangegeven met een pijl op het beschermingsfolie van de aluminium plaat.

Structuur van de walsrichting

Het esthetische effect van de walsstructuur is mooi, maar betekent ook dat rekening moet worden gehouden met hoe een plaat wordt verwerkt. Het is bij het gebruik van meerdere aluminium platen of onderdelen vaak wel zo mooi als de walsstructuur overal dezelfde richting op ligt.

Contact opnemen met Visser Techniek

Bij Visser Techniek kunnen wij uw aluminium lassen, lasersnijden, knippen, walsen en nog veel meer. Wilt u meer weten over de mogelijkheden. Neem dan gerust contact op via ons contactformulier om een afspraak te maken. Of neem telefonisch contact op via 0180-63 13 95.