Wat is gegalvaniseerd staal?

Staal beschermen tegen roest

Staal is een geweldig materiaal dat de mensheid de afgelopen eeuwen veel voordelen op heeft geleverd. Het is sterk, redelijk goedkoop en goed te verwerken waardoor het breed toepasbaar is. Staal heeft eigenlijk maar één echt nadeel en dat is dat het roest. Een handige methode om dit te voorkomen is door het staal te behandelen met zink, ook wel galvaniseren genoemd. Vissertechniek.nl vertelt er meer over in dit blog.

Wat is roest?

Het roesten van staal is een oxidatieproces dat een roodbruine kleur aan het staal geeft. Het ontstaat wanneer staal in contact komt met water en zuurstof. Doordat roest een groter volume heeft dan het staal waar het uit is ontstaan, wordt het staal uit elkaar gedrukt. Hierdoor bereiken de elementen ook het onderliggende staal waardoor het materiaal uiteindelijk volledig door kan roesten. Dit proces kan worden versneld door zouthoudend water zoals zeewater en wanneer het staal in contact komt met zuren.

Beschermen tegen roest

Staal beschermen tegen corrosie kan door ervoor te zorgen dat het niet met de combinatie van water en zuurstof in contact komt. Dit kan door het een beschermende laag te geven zoals verf, lak of vernis. Of door het te verbinden met een materiaal dat minder edel is dan staal. Door het chemische proces achter roesten oxideert dit materiaal dan eerst omdat het minder edel is.

Beschermen met zink

Een goed materiaal om met staal te verbinden is zink. Dit kan door een zinkblok op het staal te lassen of door het staal een beschermingslaag van zink te geven. Een zinklaag kan worden aangebracht door het onder te dompelen in een zinkbad (thermisch verzinken), door het te spuiten met een zink of zinkverf of door het te galvaniseren.

Gegalvaniseerd staal

Bij het galvaniseren van staal wordt de oppervlakte van staal voorzien van een laag zink met behulp van elektriciteit. Hierdoor is het mogelijk een zeer dunne laag zink op het materiaal aan te brengen. Dit is minder sterk dan met thermisch verzinken, maar wel goedkoper. Hierdoor is het erg geschikt voor kleine onderdelen en kleine series waarvoor de voordelen van massaproductie niet opgaan. Door het hele oppervlak te bekleden wordt voorkomen dat de elementen het onderliggende materiaal bereiken. Ook is het goed bestand tegen krassen en vormt het zink bij beschadigingen een extra beschermlaag die verder roesten voorkomt. Dit maakt het extreem duurzaam en geeft het oppervlak ook een mooi satijnachtig uiterlijk.

Meer weten over galvaniseren staal?

Heeft u onderdelen die beschermd moeten worden tegen roest? Neem dan gerust contact op om meer te weten te komen over het galvaniseren van staal.