Wat is vliegroest en wat doet u eraan?

Vliegroest is een vorm van roest waarbij kleine ijzerdeeltjes op een object terechtkomen die gaan roesten. Hierdoor lijkt het dat het oppervlak zelf roest, maar dat is niet direct het geval. Wel kan vliegroest een metalen oppervlak uiteindelijk aantasten, ook als dat rvs is. In dit artikel van Visser Techniek leest u hoe vliegroest ontstaat en wat u eraan kunt doen om u hiertegen te wapenen.

Waarom heet het vliegroest?

Vliegroest, ook wel besmettingscorrosie genoemd, ontstaat wanneer er deeltjes die ijzer bevatten op een oppervlak terechtkomen. Het ontstaat daarom vaak in de buurt van roestig metaal, zoals in de buurt van spoorwegen, scheepswerven en de industrie. Loskomende ijzerdeeltjes komen dan via de lucht op andere oppervlakken terecht. Vandaar de naam vliegroest.

Metalen worden aangetast

Deze ijzer bevattende deeltjes die vliegroest veroorzaken hebben weinig weerstand tegen corrosie. Daarom roesten ze vrij snel wanneer ze in contact komen met water en zuurstof. Hierdoor zal ook uiteindelijk ook het materiaal waar de deeltjes op geland zijn worden aangetast. Ook als dit oppervlak van rvs is.

wat is vliegroest

Vliegroest op rvs

In de volksmond noemen we rvs vaak roestvrij staal, maar de afkorting staat voor roestvast staal. Rvs ook gewoon roesten, maar het is er wel goed tegen bestand. Dit is te danken aan het chroom dat in de rvs legering zit. Dit reageert met de lucht en vormt zo een beschermend laagje chroomoxide. Door vliegroest lijkt het dat het rvs zelf roest, maar dat is vaak nog niet het geval. Het is wel belangrijk dat u vliegroest op rvs niet te lang laat zitten. Anders dringt de roest na verloop van tijd toch door de beschermlaag heen en wordt ook het rvs aangetast.

Wat doet u tegen vliegroest?

Voorkomen dat vliegroest op een oppervlak terechtkomt is onmogelijk, maar voorkomen dat het rvs wordt aangetast kan wel door het goed te onderhouden. Neem het regelmatig af met een schoonmaakmiddel om te voorkomen dat de ijzerdeeltjes op het oppervlak kunnen gaan roesten. Ziet u toch roestplekjes? Maak het dan schoon met een rvs verwijderaar en werk af met een rvs verzorger voor extra bescherming.

Contact met Visser Techniek

Visser Techniek is een metaalbewerkingsbedrijf dat u snel van metalen producten van hoge kwaliteit voorziet. Voor meer informatie belt u ons op 0180-63 13 95. Of u stuurt ons een bericht via e-mail op info@vissertechniek.nl of het contactformulier op de website.